26 szeptember 2010

Sapit is varrtam

Mindjárt kettőt, de azt majd holnap. Benevezek vele a textilországi játékra, részleteket majd később. És rájöttem, hogy az új képfeltöltő rendszerrel nem lehet kinagyítani a szabásmintát, amit lejjebb a cipiről beszkenneltem. Ha lesz energiám, kipuhatolom, hogy lehet nagyítani, v. letölteni, nyomtatni. Ha kell egyáltalán valakinek. Ha nagyobb képet jelenítek meg, akkora lesz, hogy fele lelóg a felületről. Ötlet valakinek? Help me! Késő este van, elfáradtam, de még agyalok a gondomon. Miért nem lehet kinagyítani a képet egy kattintással?!

Zseni vagyok ;-D, megoldottam. A kinagyítandó képet kicsiben kell feltölteni és külön, nem ám a többivel együtt.
Így már műkszik!!! Lehet, hogy ez csak nekem újdonság, most legalább tanultam megint valamit.
megyek aludni....

Varrjunk babacipőt!


Hát, nem volt egyszerű míg eddig eljutottam. Mármint a cipővel. Mert azt hittem, hogy milyen könnyű is cipőcskét varrni. Jaaa! Aztán sehogy sem találtam nekem tetsző szabásmintát, még nem tetszőt is alig. Gondoltam nem lehet olyan nehéz....tervrajzolásból - szerkesztésből mindig jó voltam. De ez valahogy kifogott rajtam. Nem passzoltak össze az alkatrészek, nem lett jó az alakja. Végül addig küzdöttem, hogy addigra kicsi fiam kinőtte első cipijét, ami egyébként is tetszett, mert jó az alakja. Hát szétbontottam szegényt és így jutottam a szabásminta-alapomhoz. Nagy felindulással kaptam az első megfelelő anyagot, bélésnek valót, ceruzát, ollót. Aztán csak szabtam és varrtam, varrtam. És jó lett. Elsőre. Nem a legszebb és van hová fejlődnöm, de jóóóóó!
A következőnél már a külcsinre is rámegyek, ígérem :-)


Azért mindeközben nem felejtkeztem meg azokról sem, akiket esetleg érdekelhet a cipővarrás és bajlódnak a szabásmintával, mint én. Nos, nekik készítettem ezt a posztot képekkel, és próbálom érthetően leírni, mit hogy. Ja, és mellékelek egy szabásmintát, a mintaíven minden nagy kocka 5x5 cm-es,ha rákattintasz nagyobb lesz. Most csak az egyik cipő - a bal - elkészítését láthatod. (a szabásminta használatánál ne felejtsd el, hogy a jobb oldal kiszabása után megfordítsd a szabásmintát, különben két egyforma cipőd lesz :-) Nem adok méretet, én centivel lemértem a gyerekem talpát. A cipő eredeti mérete a sötét rajzolatú, én a pirossal megnagyobbítottat használom, ekkora most a fiam lába - 12,5 cm. A szabásmintán bejelöltem hol kell találkoznia az orr-, ill. sarokrésznek a talppal, ill. két oldalt a felső részek illesztését vonallal jelöltem.

Egy bélés és egy vastagabb kiszabva - ez lesz a bal oldali cipő

Ezeket összeforgatva beszegem valamilyen szegőanyaggal, nekem épp pirosam van

A bokarészre felvarrom a tépőzárat beszegés előtt, a talpfelöli szélt nem szegem be

Az orr-részt is körbeszegem, kivéve a talp felőli szélét. Most itt tartunk!

Ne felejtsd el levarrni a bokapánt tartóját (bujtatót?) is

Most az orr-részt a bokával összegombostűzöm, úgy, hogy a bokarész kb. 1 cm-nyit fedje az orr-részt a találkozási pontnál két oldalt. Ilyenkor kell összepasszítani a talprésszel - a felső részt aprólékosan végigsimítgatom kézzel a talpszél mentén, mintha össze akarnám őket ragasztani, szúrok egy gombostűt oda, ahol elkezdem, és mire ide visszaérek, kiderül, hogy pont passzol a két rész, vagy esetleg a felső bővebb, akkor a bokarésznél nagyobb fedést tűzök össze, ha a talp nagyobb, akkor kieresztek az összetűzésből.

A belső bokánál kiveszem a tűt (de megjelölöm hol kell fednie egymást az anyagoknak

És elkezdem beszegni a felső rész egészét. Ne felejtsd el, hogy a másik bokánál az anyagokat megint összeilleszd, mielőtt beszeged. (és ilyenkor jó, ha már úgy is ott vagy, hogy az orr, ill. bokarészt a találkozásnál  - a képen ott, ahol a gombostűt látod - összevarrd. Csak elfordítod az anyagot 90 fokkal a tű alatt, és oda-vissza végigvarrod, aztán folytathatod a szegést, a külső bokánál ugyanígy)

Elvileg most valami hasonlót, vagy jobbat kell látnod.

Kézzel, apró öltésekkel varrtam össze a talpat a felsővel. Géppel nem olyan szép, legalábbis szerintem :-)


És kész! A jobb oldali összeállítása már semmiség :-D
Ezen leírásom óta eltelt egy kis idő, ez alatt kitapasztaltam a felsőrész és a talp géppel történő esztétikus összevarrását - mégis csak gyorsabb!
Szóval: ha kész a felsőrész és megvan a talp, akkor szint-szinre fordítva összeillesztem, legonbostűzheted néhány helyen, én nem szoktam, egyből benyomom a gép alá, és közepes méretű cikkcakk-kal összetűzöm, úgy, hogy a baloldali öltések  a két rétegen átmenjenek (felső + talp), a jobb oldaliak pedig pont az anyag széleire essenek. Így ha kifordítod és kicsit meghúzkodod, elegyengeted, akkor kívül-belül szép simának kell lennie az illesztés vonalának.
Ha valami nem világos, írj bárhol egy bejegyzést, válaszolok rá, vagy dobj egy e-mailt!
Sok sikert!

22 szeptember 2010

Hátha megihlet valakit

Néhány igazán szép munka a szalaghímzés világából, akár a karácsonyi ajándékötleteléshez is jól jöhet, hiszen tényleg dekoratív díszítés lehet. Nekem bizseregni kezdett a fantáziám :-)
Nézd meg ezeket a gyönyörű munkákat!

Miután felmelegítettem



Viseljétek szeretettel!

21 szeptember 2010

Játszom, mert az olyan izgi!

Hogy eleget tegyek Hekkánál tett jelentkezésemnek, most közzéteszem, mit készítettem egyik lányomnak saját kezeimmel. Erre áhítozott a nem éppen kicsinyke és akkor 16 éves, egy bocipárnára, és lőn:             

Jól elbabráltam vele, polár anyagból - fekete,fehér - van a teste, ami a sok mosástól már igen megviselt, kapott farkincát, patácskákat, szarv, fül, minden van. És két megkötő a hasán, hogy kisebbre lehessen alakítani.


Azért őt választottam, mert a mai napig ha ránézek, vigyoroghatnékom támad, a lányom pedig oda nem adná senkinek a Bocót!

Díjat kaptam!

Az elsőt és remélem nem az egyetlent, köszönöm szépen Zelmitának!

Sietek továbbítani, csak még had szorongassam :-)

17 szeptember 2010

Dióakció van!

- ihletet kaptam, íme néhány dióbaba:











Kulcstartónak vagy figyegőnek terveztem. Ha szeretnéd egyiküket ajándékba,elküldöm neked. Csak annyit kell tenned, hogy írsz ide egy bejegyzést és az olvasóm leszel. Az első ember nyerő helyzetben van, mert ő még választhat a háromból...:-)
(készül a következő ajándék, de az meglepi és az akkori komentezők között fogom kisorsolni, figyelj majd)

14 szeptember 2010

Jön a Karácsony!?

Sokak blogjában látom, már a karácsonyi hajtásra készülnek. Igaz, én is azon gondolkodom, kinek mit? Nekem nagy családom van, ha összejövünk szűken is 20-an vagyunk. Van min gondolkodnom. Na és itt az új hír:
A múltkori pólófestést is élveztem. 
Viszont most arra gondoltam, hogy néhány elkövetésemhez teszek szabásmintát is.Már csak azért is, mert az én kis poncsóm nem akar elkészülni, hátha most motiválva leszek. Meg aztán szeretek rajzolni, és gyakorlom legalább a számítógéphez való rajztábla használatát, amit a lányaim vettek - nagy örömömre :-)

Ez egy alap, amit úgy variálhatsz, ahogy akarsz (lehet más a nyak- kivágása, cipzár helyett lehet akár patent is, stb-stb.) 
Ha a képre kattintasz, nagyobb lesz.
És ígérem rakok fel az enyémről is képet, amit készítettem (bár lejjebb láthatsz belőle egy kicsit, ahol szalaghímeztem)

08 szeptember 2010

Babát is varrogatok...

                                                                                                                                                                          



lassan-lassan. Néha kap egy- egy ruhadarabot, lábat, cipőt, hajat is készítettem neki. Szegényke, türelmesen ül a varrógép mellett és várja a sorát. Már vagy 2 hónapja. 



Egyedül már csak neve nincs. Valahogy nem találom a megfelelőt! Nem akarom Szegénykének hívni! 
Te - így ránézésre - hogy neveznéd el?

Norbi 12 éves lett!

Boldog szülinapot, Nagyfiú!

Újrahasznosítottam!








Kicsit le vagyok maradva az itteni írással, de nem tétlenkedtem: varrtam ezt a tatyót - többek közt - a sógornőm kiszuperált nacijából.
A farzseb lett az első, és az első meg oldalzseb. Kicsit bonyolultul hangzik. Készült bele bélés is, és van benne egy kis belső zseb. Cipzárat még nem kapott, de lehet, hogy már nem is fog. Inkább valamilyen patent v. gomb jobban tetszene rá. Vagyis még nincs teljesen kész. De igyekszem.

03 szeptember 2010

Cserebere!

Egyre jobban élvezem a blogvilágot! Nagyon jó oldalakat találok, nem is győzöm az olvasgatást. Kár, hogy csak éjszaka érek rá erre. Napközben lefoglal a 8 hónapos fiam, mellette hazavárom a nagyobb "rémeket", főzök, mosok, takarítok, már amit lehet egy folyton nyüzsgő kiskrapektól....



Itt is közzéteszem, amit a csereoldalon már megtettem. Ezekre az anyagokra várok ajánlatot, ha kell valakinek egyáltalán:

puha, vékony pamut mindkettő



Ami cserébe érdekel: csipke, farkasfog, taftszalag, szalaghímzéshez tű, varrógéptű, fa képkeret széles szegéllyel (lejjebb láthatod, milyen érdekelne), hasonló préselt papírból esetleg....De sok minden érdekel. Egyedül hímzőfonalat nem kérek. Abból mérgezésem van :-)
Írj ide, vagy az oldalsávban láthatod a címem. Egyezkedjünk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...