29 március 2011

hímeztem kicsit


Az Etsy-n láttam tündéri hímzett kiscipőket, ki kellett próbálnom, és mivel megérkezett a hasított bőr is, amit rendeltem, azon is kísérletet tettem. Mindkettő kizárólag kézzel készült, finom puhák, a bőr is és strapabírónak ítélem. Ezek most csak prototípusok. Van még mit finomítani rajtuk, de szerintetek ilyen cipik kellenének a Meskára?


22 március 2011

Itt a hinta szabásmintája:

Ez a beülős hinta pár forintból megvarrható! Az anyagot régen kaptam, annyira zombi a mintája, sosem gondoltam volna, hogy valaha hasznát veszem :-), egy 5 m-es szárítókötelet vettem - 450 Ft volt, a rudakat pedig a kertben lévő mogyoróbokorból vágtam (lehet seprűnyél, de abból kettő, rúdkarnis, bambusz stb.), a kampót az akasztáshoz a hártartásomban túrtam. Szóval 450 pénzből kihoztam! ;-D, lehet, hogy zagyva kicsit, próbáltam érthetően számozni, színezni, írni. Szóval én ez alapján készítettem. (ha rákattintasz a rajzra, elvileg nagyobb lesz).
1. Erős vászonból, duplán - vagyis félbe hajtott anyagból szabtam, hogy jó erős legyen.
2. Egy cm-es varrásráhagyást hagytam körben szabáskor - kivéve a hosszú eleje részt, ott volt az anyaghajtás. (a sablonon nem jelöltem a varrásráhagyást)
3. Az elején lévő pántot külön szabtam (elfelejtettem a rajzon odaírni a méretet), 17 x 34 cm hosszú, hosszában félbehajtva varrtam, hosszához kb. 2-3 cm-t hozzászámoltam, hogy oda tudjam varrni az ülőrészhez, a végeredmény egy 8 x 36 cm-es pánt lett.
4. szint színre fordítva körbevarrtam az anyagot, az oldal- és hátrésznél a sarkokat lekerekítettem, a rajzon ezt íves szaggatott vonallal jelzem. Hagytam egy kis nyílást, hogy ki tudjam fordítani. Kifordítás után - a kis nyílást is betoldoztam - és
5. a színoldalról is levarrtam körben.
6. a lekerekített oldalak tetejétől visszamértem 10 cm-t, itt visszahajtottam kifelé az anyagot és levarrtam (egyenes szaggatott vonal, sárga rész), ebbe fűzzük majd a farudat, aminek kb. 8 cm a körfogata (pl. seprűnyél). Azért kerekítettem le a sarkokat, hogy majd ne lógjon rá az anyag a kötélre, ill. a rúd szélére.
7. a hinta belseje felé hajtva az oldalrészeket és a hátrészt, összevarrtam 20 cm hosszan az anyagokat a találkozásuknál - a rajzon ezt a piros szín jelöli. Ez lesz a hinta körülbelüli mélysége. Sűrű cikkcakköltést használtam.
8. most van egy kockám, aminek nincs eleje és teteje. A háta, és az elején lévő pánt is magasabb, mint a két oldala, azért, hogy a befűzött rudakat egymás fölé tudjam rakni (lásd fénykép - a hátsó és első rúd a két szélső fölé került)
9. elkészült az első pánt is, odavarrtam az üllőrészhez kb. 2 cm szélesen, jó erősen.
10. a farudakat a szélétől kb. 1 cm-re kifúrtuk, befűzögettem az anyagba, áthúztam rajtuk a kötelet.
11. varrtam egy kis párnát is, amit egy megkötővel lehet a hátlaphoz rögzíteni,
és miután felakasztottam a palintát, a gyerkőc már ült is bele, azóta is ez a kedvenc!

Ha valami nem vili, kérdezz! Kicsit zombi vagyok már agyilag így késő este, de remélem nem írtam érthetetlent!


Sok sikert!

21 március 2011

Elkészült a hinta

némi fúrás, faragás után íme:
 erős vászonból szabtam duplán, került bele párnácska is - komfortos legyen - és jó mélyre varrtam, mert az én gyerekem majmocska, mindenből ki- mindenhová felmászik. A rudazatot egyszerűen oldottuk meg: letámadtam a házunk mögött terebélyesedő mogyoróbokrot!

Töpörtyű imádja!

 Nagyon egyszerű a szabása-varrása, az etetőszéket vettem mintának, és akit érdekel szívesen felteszem a rajzot és méretet a szabásmintáról, amit készítettem, csak egy kis türelem, momentán nem működik a szkenner.

18 március 2011

Tudnátok segíteni?

 Kedves blogtársnők! Ti, akik szintén jártok méteráru boltba, hátha megszántok, és segítetek abban, hogy az alábbi anyagra rábukkanhassak. Ezt használtam utóbbi időben az oktató kockáim oldalain, mivel az előző kedvencemet sem gyártják már. Nagyon szeretem ezeket a figurákat, és a kis vevőim is imádják. Nos, már ezt sem tudom beszerezni, a környékünkön lévő 3 méteráru üzlet egyike sem tudott segíteni, már nem kaptak a nagykerben ilyen anyagot. Viszont lehet még elfekvőben valahol az ország méteráru-rejtekeiben.
Szóval, ha valaki lát ilyet, akkor gondoljon rám, és ne csak gondoljon, hanem jelezze is felém, akár itt, akár az e-mailemen: haniko974@gmail.com. És szeretném ha e nemes illető vagy segítene felvenni a kapcsolatot az eladóval, vagy esetleg közvetve vásárolna részemre ebből az anyagból (természetesen postaköltséggel caklipakli minden költséget átutalnék, elküldenék, postáznék - részletkérdés). Két méter ebből az anyagból egy darabig kitartana.
Köszönöm szépen mindenkinek, aki egyáltalán megfontolja kérésemet!

cipő, megint

Hétvégén rittyentettem ezt a kis vidámságot, kapható a Meskán, készülnek a testvérei is :-) a már ismertetett szabásminta alapján:

csuszimentes talpi, tépőzáras bokapánt, huncut cica, színes madarak - a tavasz jegyében


Este pedig erős felindulásból varrtam egy hintát a legkisebbnek, tudjátok olyan beleülős fazonút, nyugágyvászonból, abból is duplán. Már csak azok a kis farudak hiányoznak belőle, amiken a kötelet átfűzhetem, és ami az egész vázát adja. Ez apa feladata. Úgyhogy várnom kell, mert lyukat csak ő tud fúrni :-D (bár az elég ciki, hogy fúróval nem tudok bánni, na de apa sem tud varrni!!!) Ha elkészült, megmutizom, ha kívánjátok le is írom majd részletesen hogy kell ilyet varrni, bár még tesztelés előtt állunk ugye....

14 március 2011

Varrtam, végre!!!

ugyan nem most, de befejeztem a hálózsákot, már a Meskán van (és nagyon jó lett pamuttal kombinálva, alig kell vasalni, sőt az el is hagyható)
lett szeme a lepkéknek :-) a lufik pedig masnit kaptak (a hozzá illő takaró kiszabva,  már csak a lepkék hiányoznak róla)
és mai termésem: mágikusan vonzanak a babacipők, mármint a varrásuk (horgolásuk is), sok-sok el.....t szabás-varrás után egy tűrhető példány - csúszásmentes műbőrke talpival :-D (még gyakorlok, aztán ilyet is lehet látni a boltomban)
És köszi Lányok a bejegyzéseket, jó megint itt lenni, hiányzott a blogvilágom (ja! a lányom vakbélműtétjéről írtam már? hát az is volt, igaz január végén, de már azt is kipipálhatjuk :-)))

13 március 2011

Megvagyok ám!

Köszönöm Mindenkinek, aki izgul itt értem, köszi az e-maileket! Most már csak megmaradunk, betegek voltunk, Kriszti nagylányom kezdte a 40 fokos lázzal, Norbi fiam is beadta a kulcsot, pedig ő 6 éve nem volt beteg, aztán nekem kellett műteni a szemem (csak egy kis árpa - abból mindjárt három egyszerre, boldogság), a kis töpivel pedig kórházba kerültünk. 4 napig a Heim Pál kényszer-vendégeiként súlyos ekcémás reakcióval, ami pont szegény gyerekem szemére húzódott rá. Már mind jól vagyunk, egy kis orrfolyás, egy kis hapci, de minden OK. Ma már udvartakarításra is futotta az időmből, következő vágyálmom, hogy leülhessek a varrógép elé, aztán JÖVÖK!
(idénre elég volt a nyavalyákból, januárig orvossal csak barátilag akarok találkozni :-))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...